GET TO KNOW OUR HEROES: Cammy, La Capitána
Cammy (32) ken je misschien van het evenement Striktly op dinsdagen in Rotterdam. Een evenement wat ‘s zomers buiten op het Stadhuisplein plaatsvindt, en de rest van het jaar binnen. Maar ook is ze de oprichtster van Movely. Cammy heeft een duidelijke visie voor de potentie van de salsa scene en dit is de drijvende kracht achter Movely. Wil je meer weten over deze bruisende ondernemer in hart en nieren die elke tegenslag als uitdaging weet te zien? Meet Cammy – La Capitána!

Een ondernemer in hart en ziel
In haar dagelijks leven is Cammy ondernemer. Vijf jaar geleden heeft ze Striktly vanaf de grond opgebouwd, naast haar fulltime job als Marketing- en communicatie manager. Sinds drie jaar is ze zelfstandige en mede-eigenaar van Movemento, het moederbedrijf waar onder andere Movely, Striktly en Mama Juana onder vallen. Maar ook is Cammy sinds kort een bedrijf gestart in coaching waar ze mensen tijdens een stevige wandeling op weg helpt met hun habits, doelen en persoonlijke groei.
Hoewel haar bedrijven haar zeker bezighouden, gaat ondernemerschap voor Cammy veel verder. Of eigenlijk ‘ondernemend zijn’, zoals ze het zelf beschrijft. “Een ondernemend mens is de basis waar ik mij in herken. Voor mij betekent dat een mix van kansen spotten en daar actie op ondernemen.” Wat Cammy betreft gaat het labeltje ‘ondernemer’ dan ook verder dan alleen op het gebied van werk. “Het gaat ook over zelfvertrouwen. Weten dat als het niet lukt dat het linksom of rechtsom wel goedkomt. Over risico nemen omdat je gelooft in een groter geheel of datgene waarvoor je het doet.”
Ondernemend zijn is voor Cammy dus echt een way of life. Zo is ze dagelijks bezig met haar mindset en leest ze als hobby boeken over strategie, en biografieën over inspirerende bedrijven. Alles bekijkt ze met een onverzadigbare nieuwsgierigheid: hoe doen andere bedrijven dat, hoe zet je een bloeiend platform op en wat kunnen wij van ‘de groten der aarde’ leren? Ze vindt het heerlijk om zich onder te dompelen in alles met betrekking tot (persoonlijke) groei. Van een Happinez festival, tot een documentaire tot een luisterboek over Growth Hacking. “Ik hou me liever bezig met persoonlijke ontwikkeling dan met shoppen.”
Dat ondernemende heeft Cammy eigenlijk altijd al gehad. Als kind was ze ook al van het organiseren. “Op de basisschool ging ik bijvoorbeeld het meisjesvoetbalteam trainen en coachen, omdat ze dan beter konden worden bij het schoolvoetbaltoernooi. Niet omdat ik vond dat ik beter was, maar omdat ik zelf voetbaltraining kreeg en ik dus een beeld had van hoe zo’n training er dan ongeveer uit moest zien.”
Eerste keer salsa
De eerste keer dat Cammy salsa danste staat haar nog helder bij. Het was 2013 in Madrid, waar ze op vakantie was met een vriendin. “We zaten lekker te eten, paella natuurlijk, en hoorden steeds leuke muziek. Ik hield al van salsa en bachata zonder dat ik wist dat het die naam had.” Ze gingen op zoek naar waar de muziek vandaan kwam, en kletsten zichzelf naar binnen. Toen ze binnen stapte had Cammy gelijk de ‘wauw-ervaring’. De sfeer, de muziek en het samen dansen sprak haar direct aan. “En toen werd ik ten dans gevraagd. Het was een hele dominante Spaanse man, en ik kon op geen enkele manier nee ertussen krijgen. Ik stond perplex. Dat was mijn eerste ervaring: je volledig laten leiden en zweven over de dansvloer. En na de dans was er geen geplak, je kreeg een high-five of een omhelzing. Het was de sfeer waarvan ik dacht: als ik thuiskom dan wil ik dit doen. Dan wil ik het opzoeken, dan wil ik het leren.”
Vriendschap door salsa
Toen ze thuiskwam was er geen twijfel mogelijk: dit wilde ze vaker doen! Omdat het eerstvolgende salsa lesseizoen al vol zat, mocht Cammy alleen meedoen als ze een danspartner meenam. “Als ik mijn zinnen ergens op heb gezet, dan ga ik ervoor. Dus ik dacht: geen probleem, dan heb ik heb een man nodig. Hoe kom ik aan een man die wil dansen? Facebook! Ik heb toen een Facebook oproep gedaan waarop Marco reageerde”.
Marco, nu beter bekend als DJ Marco, kende Cammy toen nog niet persoonlijk. Ze zaten in elkaars netwerk omdat ze collega’s waren, maar hij werkte in een ander filiaal dus ze zagen elkaar bijna niet. Desondanks gingen ze het salsa avontuur samen aan.
Door het samen starten met salsa is onderweg een hechte vriendschap ontstaan. “Los van danslessen ga je samen alle persoonlijke ontwikkelingen door, van onzekerheden van de eerste keer op de dansvloer, tot naar je eerste feestje gaan. Dan hadden we in ieder geval elkaar. Om mee te dansen, om achter te schuilen.”
Nu, 7 jaar later is ook Marco een zeer bekend gezicht in de Rotterdam salsa scene als latin DJ én is hij best man op de bruiloft geweest van Cammy en Bré. Wat salsa al niet kan doen!
Bellydance queen
Salsa was niet de eerste dans waar Cammy mee in aanraking kwam. Tegen de tijd dat ze salsa ontdekte had ze er al een aardige lijst aan dansstijlen opzitten. “Ik danste eigenlijk al mijn hele leven. Toen ik klein was ging ik graag naar ballet. Ik deed jazz, klassiek en tapdance.”
Toen ze rond haar 15e verhuisde naar een andere stad ging Cammy op zoek naar een nieuwe hobby en kwam ze in aanraking met buikdansen. “Dat heb ik best serieus gedaan. Ik heb er veel tijd in gestoken: alle lessen die er waren die volgde ik. Gemiddeld zat ik op zo’n vijf uur les in de week. Uiteindelijk heb ik met buikdansen ook opgetreden, en ben ik er zelfs een dansschool in gestart: AnyBody Move. Ik was eigenlijk de salsa addict zoals je me nu kent, maar dan in bellydance.”
Het buikdansen heeft ze achter zich gelaten toen ze uit huis ging omdat er andere prioriteiten kwamen. Bij de vraag of ze het buikdansen nog eens zou willen oppakken kijkt ze twijfelend. “Het is een fase die wel is afgesloten. Ik heb het wel eens proberen op te pakken, maar het klikt niet meer. Een belangrijk deel waarom ik salsa nu zo leuk vind is het sociale stuk door partnerdans, buikdansen doe je solistisch.”
Van danser naar dans ondernemer met Striktly
Hoewel Cammy in 2013 voor het eerst de salsa scene instapte, had ze in slechts twee jaar tijd een volle dansvloer voor elkaar gebokst bij de officiële opening van Striktly in 2015.
Het ontstaan van Striktly ging eigenlijk heel geleidelijk en is vanuit eigenbelang ontstaan vertelt Cammy. Ze volgde haar eerste salsa lessen bij Typical Tropical, bij Cher Soraya met Mike als assistent. Ja, Movely teamlid Mike! (lees hier het interview met Mike). Vanuit de dansles ontstond de behoefte om vaker te oefenen. Wat er beschikbaar was in de omgeving voldeed niet. Samen met Robert en Marco kwam ze tot een oplossing. “Laten we in de zomer met elkaar buiten oefenen. Dan hebben we onze eigen ingrediënten, onze eigen muziek, onze eigen dag. Dat was LOTS. Marco heeft die naam bedacht, Latin On The Streets.”
LOTS werkte goed in de zomer met mooi weer, maar gezien Nederland niet alleen zonnige dagen kent kwamen de ingrediënten bij elkaar van wat Striktly nu is. “We wilden aan onze eigen wens voldoen om zelf te kunnen oefenen. Er was nooit de intentie van een evenement. Maar toen het ging regenen kwamen we bij Coconuts terecht.” Van het een kwam het ander, en september 2015 was het eerste officiële Striktly event op dinsdag een feit. “Het was voor mij echt een speeltuin aan learnings en uitdagingen. Eigenlijk het designen van de ideale avond en hoe je dat voor elkaar krijgt.”
Door Striktly is Cammy een bekend gezicht geworden in de salsa scene bij zowel dansers als andere dansondernemers. Ondanks dat Cammy er niet voor schroomt om met iedereen een babbeltje te maken of om de microfoon te pakken, is dit niet perse het aard van het beestje. “Wat mensen niet van mij verwachten is dat ik er totaal niet van hou om in de spotlight te staan. Ik doe het omdat er niemand anders was om het te doen, en nu ben ik eraan gewend geraakt.”
“Salsa is mijn leven”
Bij de vraag wat salsadansen voor Cammy betekent, antwoordt ze resoluut en knikt bevestigend: “Ik denk dat ik nu wel kan zeggen dat salsa mijn leven is. Hoe mijn leven er nu uitziet heb ik te danken aan salsa”. Cammy neemt ons mee: zo heeft ze haar man Bré en haar businesspartner Gian ontmoet in de salsa scene, en heeft ze er hechte vriendschappen aan overgehouden. Maar ook geeft het haar purpose en meaning in life. Het netwerk dat ze met behulp van salsa heeft opgebouwd blijkt ook buiten de salsa scene waardevol: “zo kwamen bijvoorbeeld mijn zzp-opdrachten vanuit mijn connecties in de scene toen ik stopte bij mijn fulltime baan.”
Movely als verbindende factor
Cammy heeft Movely opgezet omdat ze zag dat er dingen in de salsa scene beter konden. De scene is wat haar betreft klaar voor een upgrade en professionalisering. “Iedereen gaat een dansreis door: van je eerste les tot de eerste keer ten dans gevraagd worden. Van de eerste keer je dansschoenen uitzoeken, tot en met naar welk festival ga ik. Die hele reis is verstopt. Je moet best wel veel moeite doen om aan je informatie te komen. Dat lukt, want de mensen die enthousiast zijn die verzamelen dat voor zichzelf. Maar ik geloof erin dat als je elkaar helpt, dat je veel meer uit de scene kunt halen. Dat gebeurt al, mensen helpen elkaar maar het blijft op kleine schaal. Je moet maar net de juiste connecties hebben of in een actieve WhatsApp groep zitten bijvoorbeeld.”
Volgens Cammy ontstaan er op de huidige manier eilandjes en zijn er bepaalde connecties die niet worden gelegd. Zo haalt ze het voorbeeld aan van iemand die bijzonder enthousiast is over een specifieke cubaanse dansleraar, en een ander in de scene die hard naar zo’n leraar op zoek is. De tip voor die geweldige docent komt echter niet verder dan het netwerk van de eerste persoon omdat deze docent niet vindbaar was op het internet. Movely kan die brug slaan door alles op één plek samen te laten komen. Win-win volgens Cammy. “Als zij met elkaar in contact komen krijgt de danser de time of his life, en kan de dansleerkracht zijn vak beter blijven beoefenen.”
Omdat er nu eilandjes zijn, hangt daar een afhankelijkheid omheen, en daar wil Cammy vanaf. “Zodat je onafhankelijk van wie je kent, goed de weg kunt vinden in de salsa scene en daardoor veel meer plezier beleeft.” Dit zal ook bijdragen aan het toegankelijker maken van de scene voor nieuwe mensen.
Movely als een stukje ideale wereld
Met een aardige rugzak gevuld door danservaring in verschillende dansscenes zoals jazzballet of buikdansen kun je je afvragen: waarom salsa? “Omdat daar het community aspect zit. Daar haak ik op aan. Het sociale van salsa, dat is wat ik zo fantastisch vind.” Cammy wil dat Movely als organisatie zich vooral als de lijm binnen de danscommunity gedraagt, door alle bestaande onderdelen bij elkaar te brengen. Ondersteunend op zowel sociaal, informatie als skills aspect.
Cammy ziet Movely ook echt als een stukje ideale wereld. “Waar het mag gaan over het zien van het beste in mensen. Ik wil iets oprichten dat ook achter de schermen die kernwaarden draagt.”
Ben jij geïnspireerd door dit artikel en wil je bijdragen aan de reis van Movely? Of wil je eens meedenken in brainstormsessies die Cammy af en toe organiseert? Stuur dan een bericht naar cammy@movely.nl.