GET TO KNOW OUR HEROES: Hiske, de Spotlight

Hiske Verhalenverteller bij Movely
  • interview
  • team
11 januari 2021 9 minuten lezen

Als je Movely op instagram volgt heb je haar misschien wel eens langs zien komen op de stories. Hiske is 31 jaar en woont in Rotterdam. Ze is jaren actief geweest in de salsa scene en heeft op haar hoogtepunt wel vijf keer per week gedanst. De afgelopen paar jaar danst ze helaas nog maar af en toe. Gelukkig heeft ze een andere manier gevonden om tóch betrokken te blijven met de good vibes uit de scene: door te werken bij Movely. Meet Hiske – de Spotlight. 

Dagelijks leven

Wat Hiske in haar dagelijks leven precies doet, kan ze niet in één zin omschrijven. “Moeilijke vraag, ik ben een beetje een manusje-van-alles?” In 2020 werkte Hiske drie dagen bij ons moederbedrijf Movemento: het bedrijf dat zowel Striktly als Movely onder haar hoede heeft. Als Customer Experience designer was ze verantwoordelijk voor alles rondom de gebruikservaring, zowel online als offline. Omdat er door corona geen events konden worden georganiseerd lag haar aandacht sinds april volledig op Movely en heeft ze zich vooral bezig gehouden met het creëren van zichtbaarheid voor het merk. Per 2021 zal ze dit voor een paar uur per week doorzetten.

Daarnaast heeft Hiske haar eigen bedrijf met verschillende activiteiten waarbij verhalen overbrengen haar rode draad is. Ze is freelance tekstschrijver geweest en heeft haar eigen blog. “Ik vind het leuk om mijn eigen brainfarts te delen.” Maar sinds kort geeft ze ook Human Design readings om klanten inzicht te geven in zichzelf. “Wat ik heel tof vind is dat je in zo’n chart de potentie van iemand kunt zien, en mensen er echt mee kunt empoweren als zij zichzelf ook zo gaan zien.”

De workshop die haar studentenleven veranderde

Hoewel ze vroeger met haar ouders elk jaar naar het latinfestival Dias Latinos in Amersfoort ging, begon het salsadansen pas te kriebelen toen Hiske in 2007 meedeed aan een workshop bij de salsa studentenvereniging SoSalsa in Delft. Daar ontdekte ze het gevoel dat ze nu omschrijft als ‘dansflow’. “Het is een gevoel van loslaten of overgave ofzo? Als ik dans ben ik beter dan ik eigenlijk ben. Het laat me een stukje zien van de beste versie van mijzelf.”

Algauw was ze salsaverslaafd en wilde ze dit gevoel zo veel mogelijk ervaren. “Ik ging naar alle feestjes van de vereniging, en ik was altijd de laatste die overbleef.” Ze heeft salsa dan ook voornamelijk geleerd door het gewoon te doen. Ze had al een dansachtergrond met streetdance, en ging snel vooruit doordat ze makkelijk kon volgen en veel danskilometers maakte. “Het lag ook echt aan met welke danser ik danste. Hoe diegene leidt bepaalde volledig hoe ik danste. Dat werd niet altijd door iedereen gewaardeerd.” lacht ze. Pas toen Hiske twee jaar later auditie deed voor een showteam ging ze voor het eerst op les. Ze mocht in de showgroep op voorwaarde dat ze wel nog de basics zou gaan leren. “Ik had geen spinning techniek en hobbelde teveel. Door het showteam ben ik snel veel beter geworden.”

De studentenvereniging SoSalsa was voor Hiske dé connectie met de salsa scene. Het was een soort kleine community binnen de grotere scene. Bij de vereniging was ze erg actief. Ze had al in meerdere commissies gezeten toen ze werd gevraagd voor een PR-rol in het bestuur. “Het leek me eigenlijk wel cool om in een bestuur te hebben gezeten, het is ook goed voor je cv. En ik ademde al salsa, dus het was een logische keus.”

Dansongemak

Dat Hiske’s leven uit salsa bestond was tijdens haar studietijd ook terug te zien binnen haar opleiding. Tijdens haar bachelor Industrieel Ontwerpen deed ze mee aan de HEMA ontwerpwedstrijd. Het probleem wat ze wilde oplossen was er eentje die ze zelf altijd had: “Als je gaat dansen heb je als vrouw meestal geen zakken in je jurkje en geen tasje, want dat zwiert rond. Dus ik stopte mijn geld en het garderobe bonnetje altijd in mn BH. Maarja, je danst – dus je zweet, dus kon je aan het einde van de avond dat bonnetje van je huid afplukken.” Met haar ontwerp de “decolleté portemonnee”, won Hiske de HEMA ontwerpwedstrijd publieksprijs. Voor de vrouwen die dit probleem herkennen: dit portemonneetje voor in je BH is nog steeds te koop bij de HEMA.

Een leven zonder salsa

Hoewel Hiske nu niet zoveel meer danst, heeft de salsa scene wel zijn stempel nagelaten in verschillende lagen van haar leven. “Door salsa ben ik gaan lopen en dansen op hakken. Dat vonden mensen om me heen ook maar gek. Jij hakken? Jij jurkjes? Huh? Ik denk dat het een stukje hervinden van mijn vrouwelijkheid was, stiekem.”

Het mooie aan de salsa scene vindt Hiske dat waar je ook gaat dansen, dat je in je eentje kunt komen en vervolgens een hele avond zoet bent. “Als je naar een feestje gaat, in welk land dan ook, kun je altijd dansen. Je spreekt een soort van dezelfde taal.” Zo is ze in haar eentje wezen dansen in Londen, Berlijn, Barcelona en Rome. Haar truc als vrouw op een feestje als je alleen gaat? “Zoek een man uit die goed kan dansen voor een show-off dansje zodat iedereen je ziet. Dan ben je de rest van de avond onder de pannen.”

Op de vraag hoe haar leven er uit zou hebben gezien zonder salsa kijkt ze beteuterd. “Treurig. Dan was ik nu niet al ruim 10 jaar met mijn huidige vriend, had ik niet de dezelfde vrienden die ik nu heb en had ik een saaie studententijd gehad. Het heeft wel echt veel impact op mijn sociale leven gehad. Dus zonder dat is m’n leven vast heel sneu.”

Movely

Het mogen werken bij Movely heeft Hiske weer wat dichterbij het dansen gebracht. “Het is denk ik een combinatie van een stukje nostalgie omdat ik de salsa scene altijd heel bijzonder vond, en een stukje impact maken.”

Het stukje impact dat Hiske met Movely wil bereiken, ligt dicht bij de impact die zij probeert te maken met haar eigen bedrijf. “Wat ik tof vind aan Movely is dat het mijn eigen kernwaarden representeert. Zoals bijvoorbeeld empowerment: het beste in mensen naar boven halen. Het gevoel wat ik zelf al ervaar tijdens het dansen, dan ben ik on fire, om dát gevoel in de hele scene omhoog te gaan brengen.” Ze is dan ook erg gemotiveerd om te helpen Movely groot te maken. “Movely staat voor mij voor het beste wat de salsascene te bieden heeft.”

Dit gevoel van empowerment brengt ze al op verschillende plekken terug in haar werk. Zo schrijft ze de interviews met het team om ze voor te stellen. “Ik heb bewust gekozen om onze teamleden neer te zetten als ‘Heroes’. Want dat zijn ze. Ik wil dat als ze hun interview teruglezen dat ze zichzelf voelen groeien en zichzelf in het beste licht zien en denken; ‘wauw, ben ik dat?’ Tot dusver is dat al aardig gelukt.”

Omdat salsa zoveel voor Hiske heeft betekend in haar leven, is dat ook een onderdeel wat ze aandacht wil geven in de community. Het connecten van de dansers met behulp van verhalen, want die werken verbindend volgens haar. “Er zijn allemaal speciale verhalen in de scene, die de moeite waard zijn om aan het licht te brengen.”

Over een jaar ziet Hiske het voor zich dat Movely echt een gezicht heeft gekregen van de community en dat het representeert wat mensen in de salsa scene ervaren, waarbij er mooie ervaringen en verhalen worden gedeeld. 

Wil jij met de community delen wat salsa voor jou heeft gedaan of heb je een ander mooi dansverhaal? Mail jouw verhaal of ga in gesprek met Hiske, je kunt haar bereiken via hiske@movely.nl.

Hiske van Movemento 10 artikelen

Hiske werkt aan de online zichtbaarheid van Movely. Zo houdt ze bijvoorbeeld de Instagram bij en schrijft ze blogs. Ze houdt ervan om mooie verhalen een podium te geven.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

  • interview
  • team

SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE
NIEUWSBRIEF!

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste ontwikkelingen vanuit de Movely Community? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis de lancering niet.

Zoals met al onze diensten vinden wij het belangrijk om jouw privacy te waarborgen. Wij zullen daarom je gegevens nooit aan derden verstrekken, en zullen de informatie die je met ons deelt alleen gebruiken om je onze nieuwsbrief te sturen.