GET TO KNOW OUR HEROES: Mike, de Motivator

Hiske Verhalenverteller bij Movely
  • interview
  • team
09 december 2020 10 minuten lezen

Het eerste wat je opvalt als je Mike ontmoet is zijn grote glimlach en zijn speelse en warme energie. Michael (30) woont in Vlaardingen, danst gepassioneerd en speelt graag videogames. Bij Movely gaat hij voor één dag per week zijn skills inzetten om de app zo leuk en engaging mogelijk te maken. Meet Mike – de Gamification Wizard.

Dagelijks leven

Mike is een ster in dingen uitleggen en houdt ervan om zijn eigen skillset door te geven. Dit past hij dan ook op verschillende plekken in zijn leven toe. In zijn ‘day-job’ is hij trainer in leiderschapsskills, softskills en communicatie. Dit heeft hij gedaan bij bedrijven zoals o.a. KPN en Coolblue.

Maar zijn uitleg-skills past past hij niet alleen in de corporate wereld toe. Ook in de salsa scene is hij actief en geeft hij zijn kennis door als dansdocent. Hoewel Mike zowel salsa-, bachata- als kizombales heeft gegeven lag zijn aandacht de laatste tijd voornamelijk op bachata- en kizomba. “Het is moeilijk om alle drie de dansstijlen op hoog niveau vast te houden”. Wel is Mike altijd salsales blijven geven bij “Blinde Liefde voor Salsa”, aan blinden en slechtzienden. Momenteel is dat door corona de enige les die hij nog geeft. Hoewel het nu wat stil is staat Mike te popelen om het weer op te pakken: “Ik kan niet wachten om weer dansles te geven.”

Buiten zijn professionele ambities spendeert Mike ook graag zijn tijd aan het spelen van videogames. Deze zijn voor hem zowel inspiratie als ontspanning. “Ik ben best wel goed in videogames. Als mensen me in mijn professionele leven tegenkomen verwachten ze dat niet van mij. En mensen die mij gamend tegenkomen, verwachten niet dat ik nog een professioneel leven heb.” Ook haalt hij veel van zijn gamification inspiratie uit de spellen die hij in zijn privétijd tegenkomt.

De 13-jarige die met zijn moeder op dansles ging

Mike heeft al vroeg het salsa virus opgepikt. Op zijn 13e kwam hij voor het eerst in aanraking met de dans, al was die eerste keer niet geheel vrijwillig. “Mijn moeder heeft me omgekocht. Er was in Vlaardingen een start-up les van Salsaventura, en die stond op het randje van niet doorgaan”. Hoewel Mike écht niet wilde, ging hij uiteindelijk toch mee. Na de eerste les was hij gelijk om en binnen een paar weken was hij verslaafd. “Ik kon het echt niet, ik had echt de coördinatie van een paasei. Als zij zeiden linkervoet naar voren, dan zette ik mijn rechtervoet opzij”. De cursus duurde tien weken, maar al gauw was het geen moetje meer voor Mike: “het was echt mijn hoogtepuntje van de week”.

De meeste jongens van 13 houden er heel andere hobby’s op na. Bij het aanstippen hoe bijzonder dit is en dat hij er zo vroeg bij was, grapt Mike dat hij de voorsprong nodig had. “Ik had echt geen talent als het op dansen aankomt.”

Te jong voor een salsafeestje

Een jaar na zijn eerste les ging Mike voor het eerst naar een feestje, opnieuw met zijn moeder. Het feestje onder de Erasmusbrug maakte diepe indruk. “Bij salsa under the bridge heb ik voor het eerst bachata geleerd.” Vanaf toen wilde hij veel vaker naar feestjes, maar dat mocht niet want hij was nog te jong. Door omstandigheden kreeg Mike het rond zijn 15e niet voor elkaar om te blijven dansen en ontstond er dus een danspauze van een jaar. Toen Mike 16 was pakte hij het dansen weer op en ging hij weer naar feestjes. “Ik ging dan samen met vrienden uit de dansles, dan hadden ze contact met mijn moeder en dan moesten ze me om een bepaalde tijd weer thuisbrengen.”

Als Mike nu dansers onder de 18 in de scene ziet vindt hij het heel schattig. Maar in zijn 16 jarige schoenen ervaarde hij dat totáál niet zo: “Ik voelde me toen niet schattig, ik voelde me heel volwassen.”

Van showteam naar docent

Michael had les bij Typical Tropical en danste in een demo/show-team, waar er zonder een specifiek optreed-doel werd getraind, onder leiding van Cher en Randy. “We schoten ontzettend goed met elkaar op, en hadden het écht heel leuk met elkaar.” Toen Randy naar de andere kant van het land verhuisde, werd Cher de dansdocent en zocht zij naar een assistent. Cher zag potentie in Mike en benaderde hem om assistent te worden, hij was toen 19. “Ik vond het retespannend, en supereng maar ik heb ja gezegd.” Op dat moment begon de docent carrière van Michael, opgeleid door Cher en later Helen. “Dat zijn echt mijn salsadocent mama’s”.

Internationale danscarrière

In de afgelopen 12 jaar heeft Mike op veel verschillende locaties gedanst. “Ik weet niet eens of ik ze nog allemaal zou kunnen opnoemen, want het zijn er echt wel veel.” Hoewel hij in onder andere Portugal, Frankrijk, Zweden en IJsland heeft gedanst, bleef het niet alleen bij Europa. Zo zijn ook Jamaica, Vietnam en Shanghai afgevinkt op zijn lijstje. Met kizomba heeft hij op veel van deze locaties lesgegeven. “Ik heb met kizomba veel meer gereisd dan met salsa, in veel minder tijd.”

Een van de festivals die de meeste indruk heeft gemaakt op Mike was het oude Amsterdam Salsa Festival. Dit was zijn eerste kennismaking met dansfestivals. “Het was epic. De mensen die uit alle landen komen, de passie voor dansen die bij elkaar komt en het niveau van de dansjes die je hebt.” Een paar jaar later bij zijn tweede bezoek aan het festival is Mike, hoewel hij betaald had als gast, vrijwillig ingesprongen toen de organisatie tijdens het festival hulp nodig had. “Ik ben vanaf die dag, totdat het festival werd opgedoekt, elk jaar gebleven. Ik heb zo’n vijf jaar lang in de organisatie gezeten omdat ik het zo’n vet festival vind.”

Zo’n festival brengt de mooiste elementen van de salsa scene naar boven voor Mike. “De salsa scene is niet demografisch in een hokje te plaatsen.” Zijn ogen lichten op als hij vertelt hoe er mensen uit alle windstreken, systemen en kasten elkaar in de salsa scene ontmoeten. “Als een arts en een gemeentelijk ambtenaar langs elkaar lopen op straat, groeten die elkaar niet. Die snappen elkaars werelden niet. En de volgende dag zijn ze misschien wel samen aan het dansen. Het werkt verbindend.”

“Salsa heeft mij echt gevormd”

Omdat Michael zo vroeg is begonnen met dansen, heeft dit volgens hem een grote (positieve) impact gehad op zijn ontwikkeling. “Heel veel tieneronzekerheden heb ik voor driekwart kunnen skippen. Het heeft me voor een groot gedeelte echt gevormd.”

Dansen heeft nog steeds zo’n belangrijke plek in het leven van Mike. Het sociale aspect, het gezellig met andere mensen zijn is een essentieel onderdeel voor hem. “Ik zou er alsnog heen gaan om ervan te genieten, ook als ik zelf niet meer zou kunnen dansen.”

Uplevelen van de scene

Mike ziet Movely als een visionair bedrijf. “Ik heb altijd al gevoeld en gevonden dat er zoveel meer te doen en halen is in ons wereldje (salsa scene).” Volgens hem mist er nog een stukje professionaliteit en mag de hele scene nog stappen omhoog maken. “We begonnen met een feestprijs van €5,- en als je €10,- betaalde dan ging je naar het allergrootste feest wat je je kon indenken. Terwijl als je een kaartje wil kopen voor Sensation, dan betaal je al gauw tussen de €50 en de €100 euro.” Mike gelooft dat zulke bedragen organisaties veel meer body geven om vette dingen te kunnen doen, om echt te gaan voor een ‘wow-experience’. Iets wat nu nog weinig gebeurt in de salsa scene. Nu draait het vooral op passie. Wat volgens Mike al heel mooi, maar nog maar het begin is. “Er zit zoveel meer in, en Movely is het bedrijf dat ervoor gaat zorgen dat het er uit gaat komen.”

Gamification-expert bij Movely

Mike heeft een achtergrond in Communication and Multimedia Design met als specialisatie gamification. Hij ziet er veel waarde in om dit ook toe te passen in de salsa scene. Zo beschrijft hij als voorbeeld E-Gym dat het sporten heeft gerevolutioneerd door gamification toe te voegen. “Aan fitnessapparaten hangen is voor niemand leuk, maar op het moment dat je rewards kunt krijgen of inzichten kunt krijgen die voor jou heel tof zijn, bijvoorbeeld hoe in balans je lichaam is, en hoe jong je spiergroepen zijn, dan is het ineens leuk. Motivatie krijgen die voor jou als persoon werkt, dat is wat goede gamification kan doen.”

Het uplevelen van de dansscene is volgens Mike iets wat we samen moeten doen, waardoor het belangrijk is dat de leden in de scene actief betrokken zijn. “Wat kunnen wij doen om ervoor te zorgen dat mensen zich gemotiveerd voelen om de community op te zoeken, om elkaar te helpen, om actief deel te nemen aan het steeds mooier maken van onze scene?”

Wil jij meedenken of delen wat jou motiveert in de salsa scene? Of wil je eens kletsen over gamification? Michael is your guy, want die kan over deze onderwerpen uren kletsen! Je kunt hem bereiken via Michael@movely.nl

Hiske van Movemento 10 artikelen

Hiske werkt aan de online zichtbaarheid van Movely. Zo houdt ze bijvoorbeeld de Instagram bij en schrijft ze blogs. Ze houdt ervan om mooie verhalen een podium te geven.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

  • interview
  • team

SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE
NIEUWSBRIEF!

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste ontwikkelingen vanuit de Movely Community? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis de lancering niet.

Zoals met al onze diensten vinden wij het belangrijk om jouw privacy te waarborgen. Wij zullen daarom je gegevens nooit aan derden verstrekken, en zullen de informatie die je met ons deelt alleen gebruiken om je onze nieuwsbrief te sturen.